top of page
_edited.jpg
Footer-wit2.png

Wat kost een advocaat?

Wat is uw uurtarief? Wat kost een gemiddelde echtscheiding? Deze vragen worden vaak gesteld. Een standaard antwoord is hier niet op te geven.Rechtsbijstandsverzekering Wanneer een klant een rechtsbijstandsverzekering heeft en voor mediation kiest, dan is het verstandig om van te voren na te gaan of de werkzaamheden van de advocaat / mediator onder de dekking van de polis vallen. Wanneer dit aan de orde is, dan worden de advocaat- of mediationkosten meestal volledig vergoed. Let wel, in geval van een rechtsbijstandsverzekering heeft de klant meestal de mogelijkheid om een eigen advocaat / mediator te kiezen, op voorwaarde dat deze advocaat / mediator een specialistenopleiding heeft gevolgd. Mr Nicole van der Pluijm komt hiervoor als MfN Registermediator en gespecialiseerd scheidingsmediator van de vFAS in aanmerking.

Gefinancierde rechtsbijstand Wanneer er geen sprake is van een rechtsbijstandsverzekering die de kosten vergoedt, dan gaan wij voor jou na of je voor gefinancierde rechtsbijstand van de Nederlandse staat in aanmerking komt. Vroeger werd ook wel gesproken over een advocaat van "onvermogen". De Raad voor Rechtsbijstand beoordeelt de aanvraag voor gefinancierde rechtsbijstand aan de hand van jouw inkomen en vermogen. Wanneer je hiervoor in aanmerking komt is de eenmalige eigen bijdrage voor de advocaatkosten in geval van mediation (per persoon) minimaal € 54,-- * en maximaal € 107,-- *. Wanneer er geen sprake is van mediation maar van een ander juridisch geschil op het gebied van het familierecht, bijvoorbeeld een echtscheiding waarbij jullie ieder een eigen advocaat inschakelen, is de eenmalige eigen bijdrage minimaal € 345,--* en maximaal € 862,--*. De exacte hoogte van je eigen bijdrage is afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Hoe hoger het inkomen is, hoe hoger de eigen bijdrage, dus hoe meer je zelf moet betalen.

Advocaat per uur Mocht je ook niet voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komen, dan hanteren wij een vast uurtarief. Het aantal uren in een zaak, is afhankelijk van het soort zaak. Wij kunnen je hierover informeren en van te voren een inschatting maken.

Overige kosten Naast advocaatkosten zijn er vaak ook andere kosten, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een procedure bij de Rechtbank, zoals griffierechten. Je wordt hierover door ons van te voren geïnformeerd.

Goedkoop kan duurkoop zijn De goedkoopste advocaat hoeft niet altijd de slechtste advocaat te zijn. De duurste ook niet de beste. Advocaten met minder jaren ervaring rekenen vaak een goedkoper uurtarief. Laat je bij het kiezen van een advocaat / mediator niet alleen leiden door het uurtarief. Het is zeker zo belangrijk om een kundig (gespecialiseerd) advocaat / mediator in te schakelen. Ook is het belangrijk om een klik te hebben. Panningen, 15 februari 2019

Comments


bottom of page